Remíza je zasloužená, řekl Frýdek. Pochvaloval si také atmosféru

31. 12. 2022

Remíza je zasloužená, řekl Frýdek. Pochvaloval si také atmosféru

Jeho dlouholetý parťák ze sparťanského kádru devadesátých let Horst Siegl zůstal na střídačce pouze v roli trenéra. Třiapadesátiletý Martin Frýdek však přes hlavu přetáhl rudý dres a velice pěkné návštěvě dokázal, že je stále vynikajícím fotbalistou. V samotném zápase letenský tým ještě čtyři minuty před koncem prohrával o dva góly, zásluhou Straceného a Jarošíka ale vyrovnal a se svým odvěkým rivalem se rozešel smírně.

V sestavě pražské Sparty se v úvodním duelu Silvestrovského derby představilo hned devět bývalých československých či českých reprezentantů. Jedním z nich je i postavou nevelký středopolař Martin Frýdek. Vicemistr z Anglie z roku 1996 si ve své kariéře zahrál kupříkladu také v německé Bundeslize.

V současné době je trenérem divizního Českého Brodu, s nímž se nachází na osmé příčce skupiny B. „Podzim jsme měli jako na horské dráze. Týmy ze špičky jsme trápili, s nimi jsme hráli dobře a obírali je o body. Proti týmům ze spodku jsme ale dělali chyby. Jsme uprostřed, avšak věřím tomu, že jaro bude z naší strany mnohem lepší,“ řekl na adresu svého týmu Martin Frýdek.

Početná divácká kulisa očekávala, že bude svědkem někdejší brilantní spolupráce mezi Martinem Frýdkem a Horstem Sieglem. I když byl druhý jmenovaný napsán v zápise o utkání, do hry nezasáhl. Jen ze střídačky tak přihlížel zápasu, který byl plný zvratů.

Sparťané nejprve prohrávali, díky Janu Kollerovi však skóre otočili. Sešívaní poté odskočili o dvě branky, nicméně v samém závěru díky dvěma přesným zásahům vybojovala Sparta konečnou remízu. „Myslím si, že je zasloužená,“ přikyvoval bezprostředně po konečném hvizdu rozhodčího Zvoniče Frýdek.

Toho trošku mrzelo, že se jeho tým nedostal ke třetímu rohu a následnému pokutovému kopu. „Každý chce vyhrát, byť se jedná o Silvestrovské derby,“ uvedl odchovanec královéhradeckého fotbalu a nezapomněl pochválit početné obecenstvo. „Konečně mohli být diváci v hledišti. Byla tu krásná atmosféra,“ byl spokojený vytříbený technik.

Kopačky Frýdek obouvá už jen v zápasech staré gardy. „Mám oba kyčle umělé. Jsem rád, že se mohu po hřišti projít, protože o běhání to už u mě není,“ trošku hořce se pousmál. Vzhledem k jeho zdravotním problémům jej může těšit zbrusu nový povrch na hřišti v Edenu. „Nová umělá tráva je perfektní, předchozí šmirgl papír byl tragédií,“ řekl s tím, že i počasí se v poslední prosincový den nadmíru vydařilo. „Určitě se v podobném počasí hraje lépe, než aby bylo třeba mínus deset stupňů. Kdo by ale řekl, že dnes bude dvanáct nebo třináct stupňů?“

Jeho tým nakonec vyválčil remízu 4:4, na níž se velkou měrou podílel autor dvou branek Jan Koller. Právě s ním, i s jeho urostlými spoluhráči Markem Kinclem či Vratislavem Lokvencem, měli hráči Slavie velké problémy. „Výšková převaha byla na naší straně, i když na tomto malém hřišti to až taková výhoda není. Díky mně jsme měli převahu i do šířky. Ve Slavii mě trošku doháněl Huny (Tomáš Hunal),“ rozesmál se závěrem Frýdek.